Onze reis naar Sicilië deel 2

  • Geplaatst op
  • 0
Onze reis naar Sicilië deel 2

Wij hebben er een geweldige week gehad en ondanks dat we erg onder de indruk waren van de kwaliteit van de geproefde olijfolie is het tot op heden nog niet gelukt een mooie olijfolie uit Sicilië te importeren.

 

We zijn die week door onze gastheren enorm in de watten gelegd en getrakteerd op prachtige en heerlijke diners, maar toen het op daadwerkelijk zaken doen aankwam is er een kink in de kabel gekomen. Van meet af aan hebben we onze gastheren duidelijk gemaakt dat we een klein bedrijf zijn dat slechts kleinere hoeveelheden olijfolie importeert. Daarnaast hebben we ook onomwonden duidelijk gemaakt dat er aan ons bezoek aan Sicilië geen enkele verplichting tot zaken doen verbonden mocht zijn. We wilden graag in alle vrijheid en ongebondenheid tot een mogelijke samenwerking komen. Zoals de Engelsen zo keurig zeggen: “No strings attached”.

 

Molen

 

Wat we ons na het bezoek aan de olijfoliemolen realiseerden is dat onze gastheren het over een andere olijfolie hadden dan degene die we geproefd hadden. Heel vreemd. Daarnaast vertelden zij ons dat de batch die wij geproefd hadden bestemd was voor de Zwitserse markt, voorzien van alle benodigde certificering die nodig is om de herkomst of dat het biologische olie is, te kunnen verifiëren. Toen wij echter om die documenten vroegen, kregen we als antwoord dat deze nog in het goedkeuringsproces zaten. Alweer vreemd!
Na aandringen van onze zijde kregen we uiteindelijk kopieën van de chemische analyse van de olijfolie. Wat schetste onze verbazing? Dat waren kopieën van een jaar geleden en op het document stond een andere datum dan dat er bij de handtekening onderaan het document stond. Het moet niet gekker worden! Bij ons drieën groeide steeds meer het wantrouwen of dit nog wel zuivere koffie, uhm sorry, zuivere olijfolie, was.

 

Pallets

 

Onze gastheren bleven maar aandringen dat we grote aantallen (1 pallet minimaal!) zouden moeten afnemen om het lucratief te houden, maar tegelijkertijd gaven ze ook aan dat ze er geen probleem mee zouden hebben als we de olijfolie niet onder hun naam en label zouden verkopen, maar deze olijfolie als ons eigen merk op de markt zouden brengen. Dit is toch wel héél vreemd, als je bedenkt dat al onze andere producenten juist zo trots zijn op hun product dat ze dit niet eens als een mogelijkheid ter sprake brengen.

 

Ook merkten we dat de gastvrijheid beduidend minder werd toen het schijnbaar echt doordrong tot onze gastheren, dat we geen bulkhoeveelheden zouden afnemen. De sfeer was duidelijk een stuk koeler geworden, terwijl de temperatuur buiten alleen maar steeg.

 

Nu begrijp ik heel goed en heb ook veel ervaring met het zaken doen in landen over de hele wereld, dat er grote (culturele) verschillen zijn die invloed hebben bij het onderhandelen en het uiteindelijk wel of niet zaken doen. Maar dit alles voelde niet echt prettig en we begonnen ook steeds meer onze twijfels te krijgen over de integriteit van onze gastheren. Of zagen wij het te zwart wit en is dit de manier waarop men in Sicilië zaken doet?

 

Landkaart

 

Terugkijkend op onze reis, hebben we een mooie week gehad, weer het nodige geleerd en een ervaring rijker. Misschien lopen we binnenkort tegen een andere prachtige olijfolie aan, tot die tijd blijven we op zoek naar altijd weer die net andere, bijzondere olijfolie of een andere delicatesse. Op dit moment zijn we in gesprek met een producent van een Gold Award winning olijfolie die dit jaar in de top 100 van de wereld staat en géén Spaanse of Italiaanse olijfolie is.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »