Het stapelen van ‘smaken’ met olijfolie

  • Geplaatst op
  • 0
Het stapelen van ‘smaken’ met olijfolie

In de blog van vandaag wil ik het hebben over het ‘stapelen’ van smaken met olijfolie.
Het klinkt misschien wat vreemd als ik het over het stapelen van smaken heb. Wat ik hiermee bedoel is, dat als je een gerecht bereidt wat uit een aantal onderdelen bestaat en je hiervoor diverse olijfoliën gebruikt, je heel goed bekend moet zijn met de smaken van de verschillende olijfoliën.

 

Het gerecht is uiteindelijk een opeenstapeling van verschillende smaken die elkaar versterken en die er voor zorgen dat het eindresultaat op het bord iets bijzonders vormt. Het is belangrijk, als je met verschillende olijfoliën werkt, dat je alleen met topkwaliteit olie werkt. Elke olijfolie heeft zijn eigen karakter, smaak en geur. Een olijfolie van Arbequina olijven kan mild, fruitig zijn met wat citrustonen. Een olie van Hojiblanca olijven is vaak erg grassig (groen) met een licht bittere (nootachtige) nasmaak en een Frantoio olijfolie is soms wat meer peperig.

 

Natuurlijk is de ene Arbequina, Hojiblanco, Picual, Frantoio en Leccino de andere niet, bij olijfolie geldt net al bij wijn, afhankelijk van het klimaat, de grond, wijze van plukken en manier van persen, verschillen de karakters en smaken. Welke olijfolie het best bij jouw gerechten past is dus een kwestie van proeven, proeven en nog eens proeven.

 

Olijftak

 

Het zal je verbazen wat het enorme effect van olijfolie op ingrediënten is, zo zal de ene olie bijvoorbeeld het nootachtige van rucola versterken en het peperige wat verzachten, terwijl een andere olie juist het peperige van de rucola versterkt en het nootachtige wat meer naar de achtergrond verdringt.

 

De bereiding van een gerecht is een ketting van smaken die elkaar helpen/versterken; je zal dus bij het bedenken van een gerecht een heel duidelijk smaakbeeld moeten hebben, wat wil je uiteindelijk bereiken, waarmee wil je je gasten verrassen. Je kunt je voorstellen dat als je bij de bereiding meerdere olijfoliën gebruikt met hetzelfde karakter, deze uiteindelijk de boventoon gaan voeren en andere smaken wegdrukken. Of een bepaalde smaaktoon van een ingrediënt zo benadrukken dat dit niet meer in harmonie is met de rest van het gerecht.

 

Nogmaals, alleen maar door heel veel te proeven, testen en verschillende combinaties uit te proberen kom je tot dat ene verrassende en gewenste eindresultaat. Wat nog wel belangrijk om te vermelden is dat je natuurlijk alleen met topkwaliteit olijfoliën, balsamico’s en andere ingrediënten werkt. Je wint tenslotte ook geen Formule 1 race als je geen top auto of motor hebt.

 

Olijfolie schaaltje

 

Een simpel, maar effectief, voorbeeld wat ik zelf vaak gebruik bij masterclasses en workshops is de combinatie van een gerookte Arbequina olijfolie met een witte Sinaasappel Balsamico op gerookte zalm. De milde ‘smokeyness’ en het groen grassige van de olijfolie zorgen dat de vettige rooksmaak van de zalm wat subtieler wordt. De toevoeging van een paar druppels Sinaasappel Balsamico, met een zoet zuurtje en een klein bittertje van de schil, zorgt voor een soort achtbaan van smaken in je mond. Ziltigheid, rokerig, fris, zoet! Hoe gaaf is dat? Voeg je naast de Sinaasappel Balsamico ook nog een paar druppels Munt Balsamico toe (het moet niet gekker worden!) dan zal je merken dat de munt sterk naar de achtergrond verdwijnt, maar de Sinaasappel Balsamico krijgt hierdoor juist een extra boost!

 

Kruiden

 

Er zijn honderden combinaties te bedenken met olijfolie en balsamico, door mijn ervaring in de keuken en met smaakcombinaties help ik steeds meer chefs net dat beetje onverwachte smaakbeleving mee te geven aan hun gerechten. Zoals ik het zelf altijd zeg; de chefs zijn de kunstenaars en ik zorg er voor dat zij de juiste verf hebben om een prachtige kunstwerk te creëren.

 

Mocht je nieuwsgierigheid door het bovenstaande geprikkeld zijn en wil je eens kennismaken met de schijnbaar ontelbare smaakmogelijkheden, neem dan eens contact op en wij komen graag langs voor een workshop/masterclass.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »