Salsa Picante Martinez

  • Geplaatst op
  • 0
Salsa Picante Martinez

Afgelopen zomer, tijdens onze vakantie op Ibiza kwamen we in contact met Miguel Angel Martínez.

 

Hij produceert op kleine schaal pittige sauzen van verschillende soorten pepers die hij zelf op Mallorca teelt. Uiteraard wilden we hier graag meer van weten.

 

Hij vertelde ons dat hij een paar keer op reis was geweest naar Brazilië en daar een aantal verschillende pittige sauzen had geproefd. Hierdoor kwam hij op het idee om daar thuis zelf eens mee aan de gang te gaan. Hij plantte een aantal verschillende soorten pepers en verdiepte zich in het productie proces. Miguel wilde alleen natuurlijke producten maken, zonder toevoeging van kunstmatige geur- en smaakstoffen. Na wat experimenteren met verschillende samenstellingen, lukte het hem zijn eerst batch sauzen te maken.

 

Hij liet deze door vrienden en familie proeven, die waren zo enthousiast dat ze hem vroegen ook deze sauzen voor hun te maken en of hij de sauzen wellicht ook ging verkopen. Miguel produceerde in eerste instantie 1500 flesjes van 40 ml. Tot zijn grote verbazing waren deze binnen 2 weken uitverkocht. Door dit succes besloot hij ook andere hot sauces te gaan maken, allemaal met een andere pittigheid.

 

Na dit verhaal was ik natuurlijk helemaal nieuwsgierig geworden naar zijn sauzen.


Miguel waarschuwde me wel dat sommige van zijn sauzen ‘muy picante’ waren. Ik begon dan ook met de meest milde saus, de Solidaria, al best een pittig sausje, maar je proefde nog steeds de kruiden en het frisse van citroen. Zo bouwde Miguel de pittigheid van de verschillende sauzen steeds meer op, tot we uiteindelijk bij de saus aankwamen gemaakt van de rode en gele scorpion peper. Even ter info, deze peper staat op dit moment bekend als de op 1 na heetste peper in de wereld!

 

Allereerst liet hij mij de rode variant proeven, deze is wat kruidig van smaak. Miguel keek me vol verwachting aan hoe ik op deze saus zou reageren. In eerste instantie heb je het idee ‘het valt wel mee met die pittigheid’, maar dan komt ie echt wel binnen….Bam! Een kleine vulkaan uitbarsting! Wat me echter het meest verbaasde was, dat ondanks de pittigheid ik niet het idee had dat al mijn smaakpapillen nu volledig lam gelegd waren. Heel bijzonder.

 

Nog nauwelijks bekomen van deze ‘hitte-ervaring’ gaf Miguel me een lepeltje met een paar druppels van de gele Scorpion variant. In eerst instantie was ik nu toch wel wat huiverig en vroeg mezelf af of ik al toe was aan de volgende uitdaging. Maar goed, je wil je dan ook weer niet laten kennen. Ondertussen begonnen de zweetdruppels zich al op mijn voorhoofd en armen te vormen en dit kwam niet alleen van de buitentemperatuur. Nadat de brand in mijn mond enigszins geblust was, nam ik het lepeltje van Miguel aan. In eerste instantie proefde de gele Scorpion saus heel fruitig en mild, maar toen begon het feestje. In rap tempo nam de hitte toe en bereikte hetzelfde niveau als de rode Scorpion saus. Heftig heet! Miguels grijns werd alleen maar groter. Het duurde wel even voordat de ergste hitte uit mijn mond en keel verdwenen was, maar ondanks de pittigheid proefde je toch echt nog wel de citrusvruchten en de kruiden.

 

Je begrijpt dat ik ondertussen laaiend enthousiast geworden was over zijn sauzen, zo leuk dat iemand vanuit z’n hobby en passie een mooi en eerlijk product weet neer te zetten.

Als liefhebber van hot and spicy kon ik het uiteraard niet laten om een paar van zijn sauzen te proberen, net als de door hem handgemaakte zachte jelly gums en andere snoepjes.

De sauzen van Miguel waren trouwens niet de enige producten die mijn aandacht trokken, ook zijn handgemaakte snoepjes en chocolade vond ik wel interessant. Dus deze wilde ik ook graag proeven.

 

De zachte jelly gums met passievrucht, maracuja, gember, sinaasappel en chili zijn een supergave combinatie van zoet en pittig. Niet alleen maar om zo te snoepen, maar zeker ook om eens in bijvoorbeeld desserts te verwerken. Echt een heel verrassende combinatie.

 

Als laatste liet hij me dan ook nog de harde snoepjes (kussentjes) proeven. Weliswaar maar een klein stukje omdat deze snoepjes een pittigheid hebben van 9.000.000 (ja je leest het goed, 9 miljoen!) op de schaal van Scoville hebben. Wat er toen gebeurde is bijna met geen pen te beschrijven……..je sabbelt lekker op het stukje snoep en voordat je hersenen door hebben wat er gebeurt, breekt je aan alle kanten het zweet uit. Dikke druppels op mijn kale hoofd, armen en zelfs benen, wat een sensatie. Ondanks deze vulkaanuitbarsting kon ik een dikke grijns niet onderdrukken.

 

Hoe geweldig zou het zijn als we deze sauzen en snoepjes mee naar huis zouden kunnen nemen en ook anderen hiermee kennis konden laten maken en er van genieten.

 

Na wat heen en weer gemaild te hebben met Miguel, die hierbij dankbaar gebruikt maakte van Google translate, hebben we een aantal van zijn sauzen en snoepjes besteld en deze kan je nu bestellen via onze website.

 

Ik ben heel benieuwd wat je van deze producten vindt en hoor het graag van je.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »