Olijfolie reis naar Zuid-Spanje

  • Geplaatst op
  • 0
Olijfolie reis naar Zuid-Spanje

Zondag 19 november was het zover, ik had de vlucht van 06.50 uur van Amsterdam naar Malaga. Was een vroegertje, maar dan heb je ook nog wat aan je dag. Kleinigheidje om nog te vermelden, kwam er een week van te voren achter dat mijn paspoort verlopen was, dus toch nog maar even snel een nieuwe geregeld.

 

Na iets meer dan 2,5 uur vliegen (wind in de rug of zoiets) stond ik dus rond 09.30 uur op het vliegveld in Malaga. Tijdstip verzamelen was om 15.30 uur, dus ik had nog even de tijd om rustig bij te komen en van de zon (21 °C) te genieten.

 

Om 15.30 uur verzamelen, de groep bleek te bestaan uit een Spaanse-Deen, een Zweed, een Belg, een Noor, een Nederlander en ik zei de gek. We werden ontvangen door onze Spaanse gastheren Ignacio en Alfonso. Deze beide heren hadden de reis geregeld en zouden ons de komende dagen begeleiden.

 

Na een kort voorstel ronde het busje in (nog niet wetend dat dit de komende dagen zo ongeveer ons hoofdverblijf zou worden) en richting Cordoba. Daar zouden we in een hotel onze eerste nacht doorbrengen. Bij aankomst in het hotel nog heel even de stad in om iets te eten te scoren en op tijd naar bed. We werden de volgende ochtend om 08.00 uur bij de eerste producent verwacht en het was toch al snel een ritje van 1,5 uur er naar toe.

 

Maandag dus al om 06.30 uur ‘fris en fruitig’ in de bus (een Opel Vivaro, 9-persoons; voor de autoliefhebbers), helaas zonder ontbijt. Een mooie gelegenheid om de andere reisgenoten wat beter te leren kennen. Iedereen was nog wat stil in de bus en het kennismaken ging wat moeizaam. Eenmaal aangekomen bij de producent, werden we hartelijk welkom geheten op een prachtige finca. Een bedrijf dat al meer dan 200 jaar in de familie was. Eerst een korte introductie over het bedrijf, een uitleg over de soort olijven die ze daar hebben en een proeverij met 3 verschillende olijfoliën.

 

1e proefsessie; Lampante of pomace olie, extra vierge olijfolie ongefilterde extra vierge olijfolie
Tijdens het proeven bleek al snel dat het grootste deel van de deelnemers geen of weinig ervaring hadden met het proeven daarvan. Er was echter 1 uitzondering binnen de groep; uw eigen olijfoliesommelier. Dit viel natuurlijk direct op en de eigenaresse van deze olijfoliemolen kwalificeerde me dan ook maar meteen als ‘the wise guy’. Weet nog steeds niet of ik dit als compliment moet beschouwen of als een kleine steek onder de gordel.

 

Na de proeverij een klein ontbijt, pan tostada con tomate met koffie of thee en daarna werden we in diverse 4×4’s gezet om de olijfboomgaard te bezoeken. Een ritje van een kleine 20 minuten. Gedurende de dagen daarna ben ik er wel achter gekomen dat de begrippen kort en 20 minuten een iets andere betekenis in Spanje hebben dan in ons kikkerlandje.

 

Truck

Ons vervoer door de olijfboomgaard

 

Aangekomen bij de boomgaard waren er al diverse groepen plukkers druk in de weer. Deze producent oogst op een zogenaamde semi mechanische manier. Eerst worden de bomen uitgekozen waarvan de olijven de juiste rijpheid hebben daarna worden er netten op de bodem rondom de olijfbomen gelegd zodat dat de olijven niet in aanraking komen met de grond. Een tractor met een soort grijper pakt de stam van de boom vast en begint dan te trillen. Zodanig dat de olijven uit de boom vallen, dan staan de plukkers er nog naast en deze trillen met een soort mega drietand trilstok de laatste olijven uit de boom. De geoogste olijven worden op het net naar een kar getransporteerd en zodra deze vol is gaan de olijven naar de molen. Hier worden ze via transportbanden eerst langs een enorme blower geleidt, waardoor de olijven gescheiden worden van allerlei oneffenheden zoals blaadjes, takjes en steentjes. Daarna gaan de olijven de pers in, in 3 fases wordt dan het pulp gemalen en zo de olijfolie gewonnen.

 

Na 2 keer een filtratie proces te hebben doorlopen wordt de olijfolie uiteindelijk in Inox stalen tanks opgeslagen en afgevuld met stikstof, zodat er geen zuurstof bij de pas geperst olijfolie kan komen en zo alle geur en smaak behoud.

 

Inox staal

Inox stalen opslagtanks, per stuk zo'n 50.000 liter olijfolie

 

Na de rondleiding kregen we allemaal nog wat monsterflesjes mee en na een hartverwarmend afscheid stapten we weer in de bus richting de volgende producent.

 

Ik zal jullie verder niet vermoeien door in detail te treden van alle bezoeken aan producenten, het productie proces is namelijk redelijk hetzelfde.

 

Lunch

Tussendoor moest er natuurlijk ook nog even geluncht worden.

 

De grote verschillen zitten met name in de manier van oogsten en het tijdstip waarop dit gebeurt (de rijpheid van de olijven). Wordt er puur machinaal geoogst, deels machinaal en deels handmatig of helemaal met de hand? De tijd tussen oogsten en verwerken is enorm belangrijk. Sommigen verwerken de geoogste olijven al binnen een half uur, terwijl andere producenten dit binnen twee uur doen. Daarnaast is me ook opgevallen dat elke producent die we gesproken hebben zijn of haar manier van werken (onderhoud boomgaard, plukken, verwerken) als de enige juiste ziet en vaak de werkwijze van ‘collega’s’ lichtelijke afkeurend bekijkt.

 

Er zijn echter ook duidelijke overeenkomsten tussen de verschillende producenten; hard werken, liefde voor hun vak, gedreven om ieder jaar weer beter te worden, passie voor olijven en olijfolie, continue op zoek naar innovatie, het omgaan met het milieu en de sociale impact van hun bedrijf op de directe omgeving.

 

Olijfbomen

In het midden van de boomgaard ligt de Finca. Wat een uitzicht!

 

In de regio, waar ik geweest ben tijdens deze trip, Cordoba en Jaèn, worden voornamelijk de soorten Arbequina, Picual, Picudo en Hojiblanca geoogst. Ook nu is me meer dan ooit duidelijk geworden, hoe groot de verschillen kunnen zijn tussen de diverse olijfoliën ondanks dat ze van een zelfde soort olijf geperst worden. Wat een complexiteit van geuren en smaken! En wat een ongekend aantal culinaire mogelijkheden!

 

Wat dacht je van een stukje pure chocolade met wat Arbequina olijfolie en wat Arbequina olijfolie parels? Smaakbommetje!!

 

olijfolie parels

 

Jullie begrijpen ondertussen na het lezen van het bovenstaande, dat mijn hersenen op volle culinaire toeren draaien, dat ik nog enthousiaster geworden ben over dit vloeibare goud, dat ik weer meer geleerd heb, dat ik dit mooie product nog meer onder de aandacht wil brengen en nog meer kennis wil delen.

 

Na 4 lange, intensieve, leuke, leerzame, gezellige dagen hebben we op donderdagavond afscheid genomen van onze groep en reisleiders. Ook afscheid genomen van onze bus die ons meer dan 1.800 km en heel veel uren, veilig overal naar toe gebracht heeft. Moe, vol met nieuwe kennis en ideeën, maar voldaan. Nog even op donderdagavond Malaga in voor een hapje en drankje en dan vrijdagochtend weer naar huis.

Ik heb er van genoten.  Hasta luego!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »