Alles over olijfolie

  • Geplaatst op
  • 0
Alles over olijfolie

We hebben bijna allemaal wel een fles olijfolie in de kast staan. Maar de ene olijf is de andere niet en er gaat een hele wereld schuil achter Spaanse, Griekse en Italiaanse olijfolie.

In deze blog vertellen we je daarom alles over olijfolie. Onze olijfolie komt van kleine olijfolieproducenten die alleen de allerbeste olijven gebruiken en dat proef je.

De smaak van Spanje, Italië en Griekenland

De verschillen tussen Spaanse, Italiaanse en Griekse olijfolie (maar ook uit andere landen rond de Middellandse zee, zoals Portugal of verder nog Marokko of zelfs Israël) zijn afhankelijk van een aantal zaken. In de hele wereld vinden we meer dan 1500 verschillende olijfsoorten, daarvan wordt een deel gebruikt voor de productie van olijfolie en een deel als tafel olijf.

De bekendste olijven uit Spanje, waar olijfolie uit gewonnen wordt, zijn de Hojiblanca (groen, gras en fruitig van smaak), de Picual (fruitig en kruidig), de Picudo (boterig, nootachtig met een bittertje), de Arbequina (vol, fruitig, licht zoet), Cornicabra (vers gras, citrus fruit, peperig) en de Manzanilla (fruitig met een bittertje).

 

Cladium


Uit Italië komen de Coratina (fruitig met een pepertje), Frantoio (fruitig), Leccino (fruitig) en Moraiolo (Robuust en fruitig). In Griekenland vinden we de Manaki (fruitig en gebalanceerd) en de Koroneiki (gras, nootachtig, bittertje).

 

Beautiful oil

 

Voor de smaak van olijfolie spelen naast het ras ook het klimaat, de soort grond, hoogte en zonuren een hele belangrijke rol. Afhankelijk van waar de olijfbomen staan, geven zij, ondanks dat het dezelfde soort kan zijn, een totaal andere olie wanneer ze bijvoorbeeld in Puglia, Cordoba of Kreta staan.

 

Cal Saboi

 

Van productie naar proeven

Idealiter dienen de olijven binnen 4 uur nadat ze geplukt zijn te worden verwerkt. Dit kan gebeuren via de traditionele manier van persen met een maalsteen of de centrifuge methode waarbij in een keer alle olie uit de olijven wordt ‘geslagen’.

 

Olijven oogsten


Volgens sommige experts zijn de Spaanse olijfolie soorten de beste, maar de Italianen zullen dit ten stelligste bestrijden. Er zijn een aantal wereldwijde erkende wedstrijden zoals bijvoorbeeld de New York International Olive Oil Competition waar olijfoliën uit de hele wereld geproefd, geroken en beoordeeld worden. Heb je hier als olijfolie de erkenning te pakken dan mag je jezelf als een van de beste olijfoliën ter wereld voorstellen.

Hoe lager hoe beter

De beste olijfolie die je kunt aanschaffen is een "Extra Vierge". Dit is een olie met een zuurgraad van minder dan 0,8% en komt van de eerste ‘koude’ persing of wordt gewonnen uit het centrifugeren. Deze soort is het rijkste aan smaak, vitamines en mineralen en is daardoor ook het kostbaarste. Als je deze olie verhit tast je de eiwitten en dus ook de smaak aan en daarom kun je deze het beste alleen koud gebruiken voor sauzen, salades, pesto’s of over een pasta.

 

olijfolie



Er is ook nog een eenvoudige olijfolie qua smaak en prijs en deze wordt verkregen na verhitting van de pulp die is overgebleven na de koude persing. Deze olie heeft een hoge zuurgraad en is met name geschikt om te bakken en frituren omdat hij erg goed bestand is tegen hoge temperaturen. Deze gebruik je alleen niet als smaakmaker voor een salade of dressing. Sterker nog, dan kun je ‘m beter weglaten.

 

Het gebruik van olijfolie is net als het drinken van wijn, bij ieder gerecht kan er een andere olijfolie gebruikt worden en is je eigen smaak het belangrijkst. Bij lichte, zomerse of delicate gerechten gebruik je het liefst een fruitige, zachte olijfolie. Bij stevige gerechten gebruik je het liefst een robuuste olijfolie. Probeer en experimenteer, je drinkt tenslotte ook niet altijd dezelfde wijn.


Binnenkort gaan we je ook nog inspireren met een aantal simpele recepten met olijfolie die net even anders zijn.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Excuses voor het ongemak, we werken hard aan het updaten van de website. We hopen snel weer online te zijn. Verbergen